لیست کامل مطالب سایت
چت آنلاین

آینده ی ایران، افغانستان و خاورمیانه

مقدمه

این روزها با روی کار اومدن یک دولت نسبتا غرب ستیز تو ایران و بطور همزمان قدرت گرفتن دوباره ی طالبان تو افغانستان و مقاومت مبارزان دره پنجشیر به رهبری پسر احمد شاه مسعود در برابر اونها، صحبت از خاورمیانه و آینده ی ما بیشتر از قبل شده.

اما واقعا مشکل این منطقه جهان چیه که روی خوش نمیبینه و اینقد حوادث مختلف توش اتفاق میفته، و هر روز امریکا ، اروپا، چین و روسیه یه بلایی سر یه نقطه اش میارن؟

این تحلیل کوتاه که به زبون ساده نوشته شده، حاوی اطلاعات خوبی برای شماست که کمک میکنه درک بهتری از اوضاع داشته باشید

حملات یازده سپتامبر و آغاز جنگ

در آستانه ی بیستمین سالگرد حملات "یازده سپتامبر"، که منجر به کشته شده حدود سه هزار نفر از 90 کشور، و مجروح شدن 25 هزار نفر شد، قرار داریم.

حملاتی که توسط گروه تروریستی القاعده اجرایی شد و ضربات مستقیم و غیر مستقیم زیادی به مردم جهان زد.

در واکنش به این حملات، "جرج بوش" تصمیم به حمله به افغانستان گرفت تا انتقام القاعده را از طالبان، که خاستگاه، حامی و پشتیبان القاعده به شمار میومد، بگیره.

این در حالی بود که هیچکدوم از 19 نفر مسئول این حملات، افغان نبودن بلکه "اسامه بن لادن"، رهبر القاعده، و 15 نفر از حمله کنندگان، عربستانی بودن.

پایان جنگ و بازگشت طالبان

قدرت اول جهان، خیلی زود طالبان رو شکست داد و ده سال بعد "اسامه بن لادن" رو هم تو پاکستان کشت اما بعد از بیست سال حضور تو افغانستان، بدون اینکه عملا افغانستان پیشرفتی داشته باشه، بصورت ناگهانی این کشور رو ترک کرد و بطور ضمنی اجازه ی قدرت گرفتن دوباره ی طالبان رو داد.

اسامه بن لادن رهبر القاعده

نتیجه جنگ بیست ساله

تو 20 سالی که از این حمله گذشته، نه افغانستان، نه ایران، نه خاورمیانه، و نه جهان، امن تر و دموکرات تر نشدن.

اما در عوض، تروریست ها قوی تر، حکومت ها دیکتاتوری تر، و سازمان های جهانی ضعیف تر و بی اثر تر، و خیلی از مردم جهان، ضد نظم و نظام فعلی جهان، شدن.

امروز تقریبا همه دیگه اینو پذیرفتن که با جنگ و اجبار نمیشه آزادی، دموکراسی و پیشرفت رو تو هیچ کشوری ایجاد کرد، اما واقعا راه حل و درمان "مشکلات خاورمیانه" چیه؟

فقر علمی و مادی، عامل افراطی گری؟

درسته که فقر مادی، علمی و فرهنگی منجر به افراطی گری و تعصبات میشه، اما رهبران افراطی خاورمیانه، غالبا تحصیلکرده و پولدار بودن و هستن. پس مشکل کجاست؟

"اسامه بن لادن" یه میلیاردر عربستانی و "ایمن الظواهری" (رهبر فعلی القاعده) یه پزشک متخصص مصریه و هر دو هم تحت تاثیر افکار "سید قطب"، متفکر افراطی مصری، بودن.

"ابوبکر بغدادی"، از فرماندهان القاعده و مؤسس و رهبر پیشین داعش، هم دکترای علوم اسلامی داشته.

دین، عامل مشکلات؟

شاید بعضی ها مشکل خاورمیانه رو "دین" بدونن اما بدترین دیکتاتوری جهان، تو کره شمالی توسط "کیم جونگ اون"، که یک بیخدای تحصیل کرده تو سوئیسه، اداره میشه!

"بشار اسد" هم، که سازمان ملل اونو بعنوان جنایتکار جنگی معرفی کرده، اعتقادات مذهبی خاصی نداره و تو انگلیس، پزشکی خونده و تو سوریه هم حکومت سکولار تشکیل داده.

کیم جونگ اون رهبر کره شمالی

علت اهمیت خاورمیانه

الان خیلی از کشورهای جهان، دچار مشکلات سیاسی، جنگ و حقوق بشر هستن اما از اونجا که خاورمیانه، از نظر منابع طبیعی کره زمین، و همچنین بحث حمل و نقل و کشتیرانی، اهمیت خاصی داره، همیشه مورد توجه رسانه ها و محل دعوا و سوء استفاده کشورهای قدرتمند جهان، بوده.

آینده خاورمیانه

اما در آینده ای نه چندان دور، با کم اهمیت شدن این مزایا، خاورمیانه، مثل خیلی از مناطق قاره آفریقا، اهمیتی برای جهان نخواهند داشت و گرسنگی، جنگ داخلی، حقوق زنان، آزادی و ... مردمش، تو دستور کار هیچ سازمان و خبرگزاریه بین المللی ای قرار نمیگیره و اون روز، شاید، برخلاف الان، سرنوشت خاورمیانه، به دست مردمش تعیین بشه.

نویسنده ی مقاله ی "آینده ایران، افغانستان و خاورمیانه"

این مطلب توسط علی متقی پور نوشته، و توسط تیم "هم سوالی"، ویرایش شده است.

لطفا یک گزینه را انتخاب کنید