لیست کامل مطالب سایت
چت آنلاین

نقد و بررسی سریال Squid Game یا بازی ماهی مرکب

نتفلیکس امریکایی با تولید یک سریال کره ای به نام Squid Game (اسکویید گیم)، علاوه بر کسب سود زیاد، بحث و گفتگوهای زیادی رو در جهان در مورد "اهمیت پول تو زندگی" و "پول پرست شدن مردم" ایجاد کرده و حتی افرادی که زیاد اهل تماشای فیلم و سریال نیستن، با توصیه دیگران به دیدن این سریال ترغیب شدن و اکثرشون هم از دیدن سریال بازی ماهی مرکب پشیمون نشدن.

این هم از مزایای دنیای هنر هست که یک سریال کوتاه تونسته چنین تاثیر گذاری ای در جهان داشته باشه.

واقعا کدوم سازمان یا شخصیت جهانی میتونست به اندازه این سریال، به مردم در مورد پول پرست شدنشون، تلنگر بزنه؟

من (نویسنده) بعنوان یکی از علاقه مندان سریال بازی ماهی مرکب، در عین اینکه این سریال رو دوست دارم و به دیگران هم توصیه میکنم که حتما ببیننش، اما معتقدم اشکالات و ایرادات زیادی به سریال بازی مرکب وارده.

البته طبیعیه که هر اثر هنری ای یک سری نقاط ضعف هم داره، اما سریال بازی مرکب ضعف های جدی ای داره که عجیبه با وجود اونها، بازم تونسته محبوب و مشهور بشه.

بنر سریال بازی مرکب

نقد مفصلی که روی این سریال نوشته شده رو در 6 قسمت بر روی سایت منتشر کردیم و هم اکنون شما در صفحه قسمت سوم این سلسله نقدها هستید و میتونید معرفی هر قسمت رو در زیر ببینید:

آنچه گذشت (خلاصه دو قسمت قبل)

در دو قسمت قبل، ضمن بیان مقدمات و اطلاعاتی در مورد این سریال، لیستی از اشکالات کلی این سریال فهرست شد و 6 مورد از این موارد هم مفصل مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

گانبو شدن شخص اول و پیرمرد در سریال بازی ماهی مرکب

لیست اشکالات کلی سریال بازی ماهی مرکب عبارت بودند از:

  1. اشکالات داستان سریال بازی مرکب
  2. توهین آمیز بودن سریال
  3. شخصیت پردازی ضعیف کارگردان سریال بازی ماهی مرکب
  4. روند کند سریال
  5. تناقضات امنیتی در سریال Squid Game
  6. قاچاق اعضاء بدن و خشونت بالای سریال
  7. عدم یکدستی سازه و مجموعه محل بازی ها
  8. عجایب یک گوشی تلفن
  9. عدالت در بازی های سریال بازی مرکب
  10. فلسفه ماسک ها در سریال بازی مرکب
  11. قدرت اسلحه
  12. جواز قتل در Squid Game
  13. علاقه خاص کارگردان به نوشیدن
  14. زمان بندی و وقفه ها
  15. ریسک پیرمرد
  16. زبان سریال بازی ماهی مرکب

قسمت سوم رو با شروع اشکال هفتم، آغاز میکنیم.

7 ) ساختمان محل بازی ها، مجلل و با شکوه یا دخمه تنگ و تاریک؟

معماری محل برگزاری بازی ها رو چطور ارزیابی میکنید؟

تو این زمینه هم یک وضعیت ثابت تو همه قسمت های ساختمون وجود نداره.

اکثر قسمت های این ساختمون خیلی مجلل و گرون قیمت ساخته شده و حتی نشون داده میشه که بعد از پایان بازی اول، یک سقف عظیم و متحرک روی زمین بازی رو میپوشونه! اما از طرف دیگه برخی قسمت ها، خیلی ابتدایی و سطحی ساخته شده بودن.

سقف متحرک زمین بازی در سریال بازی ماهی مرکب

مثلا محل نگهداری اسناد بازی که قاعدتا محل خیلی مهمیه، یه دخمه با نور بسیار کم هست! یا طبقه محل استقرار مرد پیشرو و رهبر (پیرمرد) خیلی کوچیک با راهروی تنگ هست!

یا راه پله ای که بازیکن ها از طریق اون به زمین بازی ها میرن هر چند رنگی و جذابه اما خیلی تنگ و در هم هست. تونل منتهی به زمین بازی ها هم مثل یه دالون قدیمی و تنگ و تاریک هست.

طبق منطق این بازی، تابوت های بازیکن ها که توش قرار میگرفتن و فورا سوخته میشدن، باید خیلی شیک و تزئین شده باشه! اما راه پله اضطراری اعضای VIP باید شبیه تونل وحشت ساخته بشه که براحتی هم درش باز میشه و فرد میتونه به اتاق رئیس دسترسی پیدا کنه!

به جرأت میتونم بگم سرویس بهداشتی بازیکن ها از اتاق مدیر و رئیس کل مجموعه خیلی خوشگلتر و دل باز تره!

هان می نیو در سرویس بهداشتی محل بازی های سریال بازی مرکب

ضمنا طبق منطق این بازی همه چیز خیلی سیستماتیک و پیشرفته هست و همه جا تحت کنترل و زیر نظر دوربین هاست و ارتباطات رادیویی و بیسیم وجود داره اما از طرف دیگه یک تلفن قدیمی هم وجود داره که در یه مکان عجیب قرار گرفته و مشخص نیست وسیله ارتباط با چه کسی هست!

اینقد ماجرای این تلفن عجیبه که در موردش تو یک گزینه مجزا صحبت میکنم.

8 ) تلفن عجیب و غریب

تو این سریال یک تلفن قدیمی عجیب تو یه گوشه عجیب قرار داشت.

اگر از اینکه چرا اون تلفن اینقد قدیمی بود و چرا تو اون محل قرار داشت بگذریم، سوال بعدی اینه که چه فرد یا افرادی از اون تلفن استفاده میکردن؟ اگر مجموعه استفاده های این تلفن رو تو کل سریال مد نظر بگیرید، جواب این سوال رو پیدا نمیکنید!

تلفن عجیب سریال Squid Game

اولین بازی که این تلفن نشون داده میشه قبل از مسابقه اول هست؛ جایی که تا مرد جلودار به تلفن میرسه، تلفن شروع میکنه به زنگ زدن! و مرد جلودار تلفن رو برمیداره و به فرد پشت خط میگه: "مرد جلویی صحبت میکنه. آماده سازی برای اولین بازی انجام شده؛ میتونیم شروع کنیم."

این فرد پشت خط کیه؟ شما ده بار دیگه هم این سریال رو ببینید متوجه نمیشید!

کارگردان در ابتدای سریال که میخواد مرد جلودار رو بالاترین عضو مجموعه نشون بده، لحن و کلام صحبتش پشت تلفن رو شبیه زیر دست ها نمیکنه؛ اما در ادامه سریال این لحن عوض میشه تا مثلا شما بعنوان بیننده غافلگیر بشید که فردی بالاتر از مرد جلودار هم وجود داره که رئیس اون هست!

آیا مرد پشت تلفن همیشه یک نفر هست؟ اگر بله اون یک نفر کیه؟ رئیس یا همون پیرمرد؟

تو همه دفعات استفاده از تلفن، نمیشه که پیرمرد مخاطب بوده باشه چون مثلا تو اولین استفاده از تلفن، پیرمرد تو زمین بازی بود و نمیتونه به کسی زنگ بزنه! ضمنا اتاق رئیس تو همون طبقه تلفن هست. اصلا چه نیازی به زنگ زدن به این تلفن هست! آیا قراره تو فصل بعد ببینیم که خود این پیرمرد هم رئیس دیگه ای داشته؟

9 ) عدالت

تو این سریال بارها تکرار شد که برگزار کنندگان بازی ها میخوان همه شرایط برای بازیکن ها برابر باشه تا در یک شرایط "عادلانه" رقابت کنن!

عدالت و برابری در بازی ماهی مرکب

اما واقعیت اینه که در این بازی ها هیچ "عدالت" و "فرصت برابری" وجود نداشت!

مثلا در بازی اول، یک عده از ابتدا عقب تر بودن و طبیعی بود که به خط پایان نرسن، تو بازی دوم (شانه عسل) شکل افراد یکسان نبود، تو بازی سوم (طناب کشی) قدرت بدنی افراد و تیم ها یکسان نبود، تو بازی پنجم (گذشتن از روی شیشه ها) فقط محل قرار گیری بازیکن ها تو صف باعث برد و باختشون بود و توانائی هاشون هیچ تاثیری نداشت و مثلا نفرات اول هر چقدر هم توانا بودن، بازم قطعا شکست میخوردن و اتفاقا سه نفری برنده شدن که حتی یک انتخاب درست هم نداشتن!

خب اینا که هیچکدوم رقابت عادلانه نیست؛ و اگر هست تو همه دنیا عدالت برقراره! چون قوی تر ها و خوش شانس تر ها موفق میشن.

10 ) ماجرای ماسک ها

نوشیدن شراب توسط مهمان های VIP با ماسک های عجیب در سریال Squid Game

فلسفه ماسک ها تو این سریال و بازی چیه؟ آیا یک حرکت نمادینه یا اهداف امنیتی هم داره؟

احتمالا هر دو! یعنی هم یک حالت نمادین داره و هم برای شناخته نشدن مسئولین و کارکنان بازی ها، استفاده میشه.

در چندین صحنه از بازی نشون داده میشه که افرادی ماسکشون رو بر میدارن و همین قضیه باعث ابهام بیشتر در مورد قوانین استفاده از ماسک میشه.

بنظر من، استفاده مهمون های VIP از ماسک های عجیب و غریب، جذابیت ماسک دار بودن کارکنان و مرد جلودار رو کم میکنه چون هم فلسفه امنیتی بودن ماسک ها رو زیر سوال میبره و هم اینکه زیبایی و ابهت این ماسک ها رو کم میکنه.

دیدن یه عده پولدار که بعنوان مهمون برای دیدن بازی ها از نزدیک اومدن، با تعدادی ماسک حیوانات، خیلی اتفاق جالبی نیست.

ماسک های عجیب مهمانان VIP در سریال بازی ماهی مرکب

واقعا چه حالت نمادین و زیبایی داره که این افراد تو خلوت و جمع خودشون هم این ماسک ها رو بزنن؟ این در حالیه که مرد جلودار تو زمان تماشای بازی اول ماسکش رو بر میداره!

کارکنان هم وقتی به اتاقشون میرن ماسکشون رو بر میدارن و دوربین های نظارتی اونها رو میبینن.

این قضیه زدن ماسک اینقد برای این افراد مهمه که اگر کسی ماسکش رو برداره و چهره اش دیده بشه کشته میشه حتی اگر یکی از مدیران باشه:

افسر پلیس هم که در ظاهر خدمتکار مهمون های VIP در اومده بود در جواب دستور مهمون برای برداشتن ماسکش گفت که اگر ماسکش رو برداره، بعد از رفتن مهمون ها کشته میشه. هر چند که حرف این پلیس ملاک قانون مجموعه نیست ولی بهرحال این مهمون هم حرفش رو تکذیب نکرد.

یه صحنه عجیب دیگه هم اونجائیه که پیرمرد وقتی تنهاست ماسک روباه به صورتش زده و وقتی میخواد با مرد جلودار صحبت کنه ماسکش رو بر میداره.

واقعا شما میتونید متوجه شید قانون و فلسفه استفاده از ماسک تو این سیستم چیه؟

ماسک و لباس سر هم

راستی یه سوال! این کارکنان برای خوردن آب یا رفتن به دستشوئی هم باید به اتاق خودشون مراجعه میکردن؟ اگر نه، با اون لباس یه تیکه و ماسک چطوری آب میخوردن یا دسشتویی میرفتن؟

تصویر زیر مروبط به صحنه ایه که افسر پلیس تو اتاق خودش لباسش رو در آورده و نشون میده که لباس کارکنان یه تیکه بوده و شلوار جدا از لباس نیست!

لباس قرمز و یک تکه کارکنان سریال Squid Game

11 ) اسلحه های بی بخار!

در مورد اسلحه ها و نحوه کشته شدن بازیکن ها هم حرف های زیادی وجود داره و بنظر میرسه تولید کننده های این سریال، درک زیادی از قدرت تیر یه تفنگ ندارن.

اگر یه انسان با یه سلاح ضعیف مثل کلت کمری کشته بشه، امکان اینکه تیر از بدن فرد خارج نشه وجود داره. یا اینکه اگر فردی از راه خیلی دور گلوله بخوره، بازم امکان اینکه تیر تو بدنش بمونه هست.

اما وقتی شما با یک تفنگ بزرگ و از فاصله نزدیک به کسی شلیک کنید تیر از بدنش خارج میشه، و به اشیاء یا افراد پشت سرش اصابت میکنه.

تو این سریال برای افزایش جذابیت از سلاح های بسیار قوی ای استفاده شده بود؛ اما بطور کامل منطق استفاده از سلاح، نادیده گرفته شده بود.

وقتی شما در یه فضای متراکم، مثل بازی اول، از سلاح استفاده میکنید، محاله که کسی ناخواسته کشته نشه! و این هم فقط موضوع نشونه گیری نیست، چون حتی اگر نشونه گیری هم دقیق باشه، تیر از بدن شخص اول خارج میشه و افراد پشت سر رو هم میکشه.

تو این سریال بارها نشون داده میشه که بدن فرد از سمت مخالف تیر خوردن هم سوراخ شده و خون بیرون میپاشه اما مشخص نیست که سرنوشت تیری که از بدن خارج میشه چیه؟ نمیشه که بدن سوراخ شه و فقط خون بپاشه و تیر بیرون نیاد!

اثر تیر بر روی بدن در سریال بازی مرکب

تو صحنه ای که بازیکن دکتر کشته میشه، تقریبا به رگبار بسته میشه ولی با این وجود چند قدم به عقب میره و بعد میفته.

تو سریال بازی مرکب ممکنه یک مشت شما رو پرتاب کنه ولی اگر به رگبار بسته شید، میتونید روی پاهای خودتون وایسید و فقط چند قدم به عقب برید! زیبا نیست؟

جالبه بدونید که ژ3 که سلاح رسمی ارتش ایرانه و یک سلاح قدیمی هست، با یه تیر از فاصله نزدیک میتونه بدن قربانی رو متلاشی کنه، چه برسه در حالت رگبار که دیگه چیزی از طرف باقی نمیذاره.

چنین دوگانگی ای در شلیک افسر پلیس به مرد جلودار و بالعکس هم دیده شد که در جای خودش در موردش صحبت میکنیم.

12 ) جواز بکش بکش!

شما تونستید بفهمید که چه زمانی خشونت بین بازیکن ها آزاده و چه زمانی ممنوعه؟

موقع خواب شب اول، بعد از بازی دوم، همه بازیکن ها به طرز عجیبی به جون هم میفتن و چندین نفر کشته میشن. جدا از بحث اینکه اصل این قضیه خیلی نامعقوله که اینهمه آدم بی جهت به جون هم بیفتن (دقت کنید که اینا قاتل نیستن و فقط بی پولن)، نامشخص بودن قانون کشتن دیگران، کاملا آزار دهندس.

توی چندین و چند صحنه دلیل موجهی برای درگیری های خشن و حتی قتل وجود داشت ولی ظاهرا تا کارگردان نمیگفت، کسی کسی رو نمیکشت!

بعنوان مثال وقتی در پایان فیلم فقط سه نفر زنده موندن، پسر همسایه دختر جیب بر رو کشت اما وقتی شخص اول داستان خواست انتقامش رو بگیره نیروهای بازی اجازه ندادن!

یه سوال دیگه هم اینکه چرا بازیکن ها فقط موقع خواب میترسیدن کشته بشن؟ مثلا فرد خلافکار اگر میخواست اون پیرمرد رو بکشه، نیاز داشت که حتما موقع خواب سراغش بره؟ یا تو شروع قسمت هفتم و بعد از رقابت تیله بازی، دختر پر حرف تا سر حد مرگ، مرد خلافکار رو عصبانی میکنه. چرا همون موقع نمیره سراغش تا بکشتش؟

13 ) محرومیت از مشروب!

اگر سریال بازی ماهی مرکب توسط یه ایرانی نوشته یا ساخته می شد، اینجا با جرأت بهتون میگفتم که این فرد کاملا "عقده نوشیدن" داشته!

تو قسمت های مختلف این سریال، نوشیدن شراب یا الکل بعنوان اوج پذیرائی و رفاه و سرخوشی نمایش داده میشه.

بطور کلی بنظر میرسه مستی، نوشیدنی، بطری، ریختن مایعات تو لیوان و فنجون و ... یکی از علایق کارگردان این سریال هست.

در زیر لیستی از موارد مربوط به نوشیدن تو این سریال رو میبینم:

نوشیدن شراب توسط مهمان های VIP با ماسک های عجیب در سریال Squid Game

14 ) زمان بندی و وقفه اتفاقات!

کارگردان هر جا که لازم باشه، اتفاقات و رویدادها رو طولانی تر از حد معقولش میکنه یا بنوعی تو سریال و وقوع اتفاقات تأخیر و فاصله ایجاد میکنه تا بازیگران سریال بازی ماهی مرکب، دیالوگ هاشون رو بگن!

به بیان دیگه در برخی قسمت های سریال، دیالوگ های نوشته شده یا اتفاقات، براساس میزان منطقی فرصت افراد نیست. به چهار موردش در زیر اشاره میکنم:

  1. مکث در فرار
  2. حرکت کند آسانسور
  3. بی حرکت شدن بازیکن ها در زمان ورود به خوابگاه
  4. مکث و توقف طولانی رقابت تیله بازی

در ادامه توضیحات هر کدوم رو توضیح میدم.

لطفا به من نرسید!

تو قسمت اول وقتی شخصیت اول سریال از دست طلبکارهاش فرار کرد، حدود سه ثانیه از اونها جلوتر بود اما وقتی به دختر جیب بر برخورد کرد، 12 ثانیه طول کشید تا طلبکارها برسن.

در واقع چون سه ثانیه فرصت کافی برای عذرخواهی و گفتن دیالوگ شخص اول با دختر جیب بر نبود، کارگردان مجبوره که رسیدن طلبکارها رو به تأخیر بندازه.

آسنانسور کند

تو شروع قسمت پنجم و بعد از پیروزی تیم شخصیت های اصلی، نشون داده میشه که اینا از طریق آسانسور به پائین منتقل میشن. بنظرتون آسانسور این فاصله رو تو چه زمانی طی میکنه؟

حداقل 115 ثانیه (یک دقیقه و 55 ثانیه) مکالمه بین این افراد انجام میشه. در حقیقت زمان قرار گرفتن در آسانسور کش داده میشه تا بازیگران عزیز ما دیالوگ بگن.

همه میخ شید، میخواهیم دیالوگ بگیم!

تو شروع قسمت هفتم، وقتی بازیکن ها وارد خوابگاه میشن مرد خلافکار (که نفر اولیه که وارد میشه) یهو چشمش به دختر پر حرف میفته و کلی تعجب میکنه و دیالوگ بینشون شروع میشه.

تو این فاصله هم، همه کلا سر جاشون میخ میشن. بله برای این مکالمه، بازیکن ها 65 ثانیه میخ میشن!

اگر ایرج ملکی (کارگردان شاهکار چطو بتو گیر ندادن؟!) هم میخواست یه سناریو برای این قضیه بنویسه، قطعا روش بهتری پیدا میکرد، تا اینقد غیر واقعی و بی منطق نباشه.

گانبو و توقف بازی!

تو شروع بازی تیله بازی تو قسمت ششم، پیرمرد و شخصیت اول سریال با هم در مورد تیله بازی و گانبو شدن صحبت میکنن که در طی صحبتشون به مدت 75 ثانیه کلا روند بازی متوقف شده بود و همه سر جاشون وایساده بودن و از بلندگو هم چیزی اعلام نمیشد، و بعد از پایان دیالوگ این دو نفر، روند ادامه پیدا کرد.

گانبو شدن شخص اول و پیرمرد در سریال بازی ماهی مرکب

15 ) ریسک پیرمرد

پیرمرد که ظاهرا صاحب اصلی این مجموعه و سیستم بازی ها هست ریسک های زیادی تو طول مسابقات میکنه و هر لحظه احتمال کشته شدنش هست.

یعنی این پیرمرد کلا از جون خودش گذشته بود و براش مهم نبود که بمیره؟! چه منطقی پشت این ریسک هست؟

اگر فرض بگیریم که تو بازی اول سیستم جوری طراحی شده بود که حرکات پیرمرد رو در نظر نگیره و اونو نکشه، چنین ماجرایی در همه قسمت های بازی ممکن نبوده.

مثلا اون شبی که همه بازیکن ها تو خوابگاه به جون هم افتادن چه تضمینی وجود داشت که این پیرمرد کشته نشه؟

تو مسابقه طناب کشی چه تضمینی داشت که تیم اونا ببره؟ واقعا زنجیر دست پیرمرد باز بود؟

اگر پیرمرد مسابقه تیله بازی رو با کس دیگه ای بازی میکرد و برنده میشد تو بازی گذشتن از روی شیشه ها احتمال خیلی بالایی داشت که کشته بشه و حتی اگر اونجا هم کشته نمیشد تو بازی آخر قطعا کشته میشد.

یعنی مثلا قرار بود که یه سناریو برای خروجش طراحی کنن تا کشته نشه؟

16 ) زبان کره ای

کلمه اسکویید گیم با الفبای کره ای

همه ی شما حداقل برای یادگیری دو زبان انگلیسی و عربی در مدرسه تلاش کردید. اگر اطلاعاتی در مورد سایر زبون های دنیا هم داشته باشید، متوجه میشید واقعا زبان انگلیسی به نسبت زبون های دیگه خیلی راحت تر قابل یادگیریه و کلمات و املای ساده تری داره.

زبون هایی مثل چینی، ژاپنی و کره ای واقعا چه از نظر تلفظ و چه املاء، زبون های سختی هستن و طبیعتا برای مردم خیلی از جاهای دنیا، آشنا نیستن.

مثلا مردم جهان درکی از "اوپا" و "آجوشی" و ... و فرقشون باهم ندارن و استفادشون تو این سریال، باعث ابهام بیننده ها میشه.

درسته که این سریال کره ایه ولی توسط یه شرکت بین المللی ساخته شده و مخاطب اون فقط مردم کره نبودن.

جدای از این، اسامی زبان کره ای جوریه که حداقل برای من کاملا غیر قابل حفظه و الانم که چند بار این سریال رو دیدم (تا بتونم نقد منصفانه ای روش داشته باشم)، بازم اسم شخصیت ها رو نمیدونم.

شما حساب کنید که مثلا سریالی مثه لاست رو میبینید و با اسامی مثه جک، ساویر، کیت، لاک و ... طرف هستید و تو یه سریال کره ای مثل بازی مرکب با اسامی زیر:

"لی جونگ-جه"، "سونگ گی-هون"، "پارک هه-سو"، "چو سانگ-وو"، "هویون جونگ"، "کانگ سه-بیوک"، "او یونگ-سو"، "اوه ایل-نام"، "هو سونگ-ته"، "جانگ دوک-سو"، "کیم جو-ریونگ"، "هان می-نیو"، "وی ها-جون"، "هوانگ جون-هو"، "هوانگ دونگ-هیوک"و ....

آیا شما با این اسامی ارتباط میگیرد؟ من مطمئنم حتی این اسامی رو نخوندید و سریع اومدید پاراگراف بعد!

البته این صحبتم به معنای این نیست که همه فیلم و سریال های دنیا باید به زبون انگلیسی ساخته بشه، ولی طبیعیه که میزان ارتباط گیری مخاطب جهانی با زبان انگلیسی بیشتر از کره ایه!

بنر سریال بازی مرکب

پایان قسمت سوم و پایان اشکالات کلی سریال بازی مرکب

در قسمت سوم سری مقالات نقد سریال بازی ماهی مرکب، اشکالات کلی وارد بر این سریال رو بطور کامل بررسی کردیم.

در ادامه این مقالات به اشکالات صحنه ها و اتفاقات سریال Squid Game (اسکوئید گیم) میپردازم. این بررسی از قسمت اول شروع میشه و تا قسمت نهم سریال ادامه داره.

برای خوندن ادامه نقد و بررسی اتفاقات و اشکالات قسمت اول و دوم سریال، قسمت چهارم نقد سریال بازی مرکب رو ببینید.

نویسنده ی مقاله ی "نقد سریال Squid Game (قسمت سوم نقد)"

این مطلب توسط علی متقی پور نوشته، و توسط تیم "هم سوالی"، ویرایش شده است.

لطفا یک گزینه را انتخاب کنید