لیست کامل مطالب سایت
چت آنلاین

موسیقی و علت علاقه انسان به آن

موسیقی چیست؟

موسیقی نوای یک ساز یا ساز های مختلف شامل ریتم، نت و هارمونی خاص همراه با کلمات وزن دار یا بی کلام است.

تاریخچه موسیقی

موسیقی تاریخچه ای بسیار کهن و قدیمی دارد.

آدمی از همان ابتدا از تاثیر این ریتم های و نت های پیوسته بر روی خودش آگاه بود، پس تصمیم گرفت از تاثیر آن استفاده کند و به همین علت است که همواره مراسم های دینی، شادی، غم و بسباری از لحظات مهم زندگانی بشر با موسیقی درهم آمیخته است.

بسیاری معتقدند که بشر حتی قبل از کسب توانایی در تکلم و سخن گفتن، با موسیقی آشنا بود، چرا که صداهای خروجی از حنجره، او را نا خواسته با موسیقی آشنا کرده بود و همین صداها بودند که انسان را به سمت موسیقی امروزی و ساز های مختلف سوق دادند.

دلیل محبوبیت موسیقی

برای پی بردن به نفوذ موسیقی و محبوبیت آن نیاز نیست به تحقیقات دانشگاه های مطرح جهان و آمار و ارقام متوسل شد و فقط کافیست سوار مترو یا اتوبوس شوید، همین!

بطور معمول و روزانه بسیاری از مردم را هندفری و هدفون به گوش، خواهید دید و اگر مسیری را پیاده بروید شاید افراد بیشتری را خواهید دید که مشغول گوش دادن به موسیقی هستند. اما چرا؟

چرا این نت ها در زندگی ما این همه مهم شدند؟ مگر موسیقی چه ویژگی هایی دارد که ما را آین همه شیفته خود کرده است؟

تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده است و نظریه های متعددی هم در این باره وجود دارد اما نتیجه گیری نهایی و قطعی برای این پرسش وجود ندارد.

  1. تاثیر موسیقی در ترشح دوپامین

    هزاران هزار هورمون در سطح مغز و بدن ما هر لحظه در حال به انجام رساندن فعالیت های حیاتی و جانبی هستند اما احتمالا دوپامین هورمون معروف بدن می باشد و از سایر هورمون ها معروف تر است.

    دوپامین یکی از هورمون های مورد نیاز و حیاتی بدن است که خیلی ها با شنیدن نامش احتمالا به یاد مواد مخدر می افتند زیرا که به تصور بسیاری، این هورمون، هورمون لذت است اما در واقع دوپامین کارکرد های بسیار دیگری نیز دارد.

    مغز هنگام گوش دادن به موسیقی از خود دوپامین ترشح می کند. این امر باعث ایجاد احساس سرخوشی و شادی می شود و موسیقی این دوپامین را در ابعاد کل بدن به جریان انداخته و باعث شور و نشاط می شود.

    هر چیزی که از لحاظ فیولوژیکی فادر به ایجاد تغییراتی باشد، قطعا دارای قدرتی غیر قابل انکار است.

  2. تاثیر موسیقی بر فشار خون، تنفس و ضربان قلب

    تحقیقات پژوهشگران حاکی از آن است که ریتم موسیقی با ضربان قلب هماهنگ می شود و این امر می تواند فشار خون و تنفس را بهبود بخشد.

    البته نباید فراموش کرد که نوع موسیقی خود نقش مهمی در ایجاد تغییرات ایفا می کند اما به هرحال، هنگامی که فردی از یک نوع موسیقی یا ریتم خاصی خوشش می آید، نشانگر آن است که وی از این تغییرات ناشی از موسیقی در بدن خود، خوشنود است و می تواند با این تغییرات هماهنگ شود.

  3. نقش موسیقی در تبادل احساسات و عواطف

    حقیقتا موسیقی یکی از قویترین انعکاسات احساسات آدمی، و نمایانگر عواطف درونی است.

    ما همیشه قادر به قرار گیری در موقعیت های مختلف در زندگی نیستیم و نمی توانیم هر موقعیتی را درک کنیم.

    موسیقی همچون پلی میان دل ها و احساسات و تجارب عمل می کند و می تواند باعث شود که ما درک بهتری از موقعیت های افراد مختلف در زندگی داشته باشیم و بتوانیم بودن در آن شرایط را درک کنیم.

    گاهی یک خواننده یا یک قطعه ترانه بهتر از هر کس دیگری، حتی اعضای خانواده، می تواند ما را درک کند و حس همدردی و اینکه تنها نیستیم را به ما القا کند.

    به عبارتی دیگر موسیقی آتش بازی درون ذهن ما را در قالب واژه ها بیان می کند و به نوع خود از هر روانشناس و روانپزشکی ماهر تر است.

  4. سلاح موسیقی

    موسیقی در دنیای مدرن یعنی مبارزه! یعنی جنگ!

    افرادی که به قدرت کلمات و ملودی بیشتر از سلاح و تانک و درگیری اعتقاد دارند، به شکل اسطوره هایی برای نسل جوان امروز و نسل های مبارز پیشین درآمده اند.

    چه بسیار هستند پیروزی هایی که جهت دهنده آنها رهبری موزیسین و شعارشان یک قطعه موسیقی بود.

    چه بسیار هستند فریاد های خاموشی که در موسیقی متجلی شدند.

    چه بسیار هستند آنهایی که به جادوی موسیقی عمیقا ایمان دارند.

    به قول جان استیونس جایی که کلام باز می ماند، موسیقی زبان می گشاید.

سخن پایانی

به دلیل تفاوت در ساختارهای روانی و مغزی هر فرد تاثیرات موسیقی بر روی وی کاملا متفاوت است و علم امروزی بشر نمی تواند در رابطه با خوب بودن یا بد بودن و یا چرایی شیدایی عمیق ما به موسیقی، پاسخ دقیقی بدهد.

اما یک چیز مسلم است و آن اینکه موسیقی جادوی بشر است و هرگز نمی توان از تاثیر آن صرف نظر کرد.

البته این مطلب پایانی که در مورد رابطه علم امروز و موسیقی بیان شده، نظر نویسنده می باشد و مورد تائید هم سوالی نیست.

نویسنده ی مقاله ی "چرا موسیقی را دوست داریم؟"

این مطلب توسط آیسان شفیع راد نوشته، و توسط تیم "هم سوالی"، ویرایش شده است.

لطفا یک گزینه را انتخاب کنید